Skupljanje Sunca

Da li nas Suncev sistem potice od oblaka hladne prasine i gasa od pre oko 4,6 milijardi godina ili je nastao nedavno kao deo sestodnevnog stvaranja opisanog u Bibliji? Teorija "hladne magline", kako je nazvana, je prihvacena od evolucionista ne zato sto moze biti dokazana, vec zato sto je to najbolje objasnjenje koje moze da se nadje za postojanje Suncevog sistema bez verovanja u specijalno stvaranje. Ta teorija, medjutim, potpuno pociva na spekulacijama, a postoje brojni dokazi da je nas Suncev sistem sasvim mlad, sto jednostavno znaci da nije bilo dovoljno vremena za evoluciju.

Sunceva energija

Vecina naucnika veruje da se Sunceva energija stvara nuklearnom fuzijom, ali ova teorija ima ozbiljan problem, zato sto nuklearna fuzija proizvodi cestice zvane "neutrino" koje polako napustaju Sunce i trebalo bi da budu primecene. Ipak, specijalna oprema za detekciju je pokazala da je broj dolazecih cestica neutrina sa Sunca samo delic od onog pretpostavljenog ako se Sunceva energija dobija nuklearnom fuzijom. Prof. John N. Bahcall iz American Astronomical Society, komentarise:

"Izgleda da smo se upleli u zagonetku koja zahteva promenu nekih osnovnih stavova."1

Mi sugerisemo da ova "promena osnovnih stavova" uzme u obzir mogucnost da je naucnik iz 19. veka, Hermann von Helmholtz, bio u pravu kada je ukazao da se Sunceva energija dobija gravitacionim kolapsom - sto predstavlja koncept koji je podrzavao Lord Kelvin. Razlog zasto mnogi naucnici odbijaju ovu teoriju je zato sto bi ona uveliko smanjila starost Sunca, tj. Sunce koje se stalno smanjuje ne bi moglo da traje milione godina. To bi znacilo da bi njegova velicina u odnosu na nastanak zivota na Zemlji bila neverovatna u evolucionim terminima.

1979. dva americka naucnika objavila su dokaz zasnovan na merenju Sunca tokom vise od 200 godina, koja pokazuju da se Sunce smanjuje za 1/10 procenta u jednom veku.2 Ovo bi znacilo da Suncev sistem mora da je manje od 100 hiljada godina star, jer bi u to vreme Sunce bilo dva puta vece nego danas. Drugi naucnici osporavaju merenja na kojima je zasnovan ovaj zakljucak i kazu da ovaj predmet trazi dalja istrazivanja. Medjutim, u proceni problema nedostajucih Suncevih neutrina, izgleda da je gravitacioni kolaps najverovatniji izvor Sunceve energije, sto ukazuje da su Sunce, i ostatak Suncevog sistema, mnogo mladji nego sto se obicno veruje.

Literatura

1. "Where are the Solar Neutrinos?", Astronomy Vol. 18, No. 3, March 1990, p. 45.

2. John Eddy and Aram Boornazian, "Analysis of Historical Data Suggest Sun is Shrinking", Physics Today, 32, No. 9, Sept. 1979, p. 17.


Maticna strana