Yellowstone Park


Mnogi ljudi imaju pogresno misljenje o tome kako geologija tvrdi da je Zemlja milijardama godina stara. Kao sto se moze videti, takav stav nije u skladu sa istinom.

Jedan od klasicnih argumenata koji se koristi u prilog staroj Zemlji jeste fosilizovana suma u Yellowstone Parku, gde su fantasticno sacuvana okamenjena stabla drveca pronadjena u velikom broju. Na Specimen Brdu, padina brda koja je izdubljena erozijom otkriva oko 27 ili vise horizontalnih slojeva konsolidovanog vulkanskog materijala, od kojih svaki sadrzi obilje okamenjenih drveca, medju kojima je mnostvo stabala u vertikalnom polozaju, sa korenskim krajem okrenutim na dole, a stablom na gore. Mnoga druga stabla su u horizontalnom polozaju. (slika) Slicna situacija je i u blizini podrucja Specimen Brdo, gde se nalazi vise od 50 slicnih slojeva.

Tradicionalno objasnjenje kaze da su uspravna drveca zatrpana i okamenjena tamo gde su i rasla, a tako je zabelezeno i u geoloskom vodicu Jeloustoun Parka. Za seriju slojeva nalik palacinkama se kaze da je nastajala polagano, tamo gde su rasle sume, od kojih je svaka zatrpavana vulkanskim pepelom. Dalje se tvrdi da je posle svake vulkanske erupcije gornja povrsina sloja vulkanskog pepela polako transformisana u pogodno tlo u kojem su semenje i mlade biljke mogle da rastu. U toku nekoliko hiljada godina druga suma je dostigla zrelost, koja je zatim takodje zatrpana drugim vulkanskim pepelom. Smatra se da se ovaj ponavljajuci obrazac desio bar 27 puta. Svaka suma je zahtevala bar nekoliko hiljada godina za svoj rast, zato sto okamenjena drveca u svakom sloju imaju vise od 400 godova. Ovi godovi predstavljaju dogadjaje za koje se pretpostavlja da su se odigrali tokom minimalno nekoliko hiljada godina, a mozda cak i vise. Tokom svakog od ovih procesa je proslo vise vremena od onog koje bi se moglo uklopiti u biblijsku hronologiju.

Medjutim, danas mozemo da kazemo da nisu potrebni milioni godina da bi se formiralo okamenjeno drvece. Drvo moze, pod odredjenim uslovima, da se okameni brzo, kao sto je to pokazalo nekoliko eksperimenata u laboratoriji.1 U jednom eksperimentu, naucnici su uzeli komad drveta, vezali ga na kraj konopca i spustili u alkalni izvor u Yellowstone Parku. Oni su ga mesali sa vrelom vodom bogatom silicijum-dioksidom da bi videli da li pod takvim uslovima moze doci do okamkenjenja drveta. Kada su dosli godinu dana kasnije i izvukli komad drveta iz izvora, otkrili su da se znatan deo okamenjavanja odigrao.2 Pored toga, vestacki okamenjeno drvo se cak ovih dana proizvodi u komercijalne svrhe kao pravo "cvrsto drvo" za podove. Nije potrebno puno vremena da bi se drvo okamenilo; potrebni su samo pravi uslovi. Podzemna voda koja prolazi kroz vruci vulkanski pepeo, koji je obicno pun silicijum-dioksida, moze dati veoma pogodne prirodne uslove za brzo okamenjavanje drveta.

Kreacionisti su tokom godina proucavali Okamenjenu Sumu u Yellowstone Parku da bi videli da li cinjenice dozvoljavaju neko drugo objasnjenje. Sredinom sedamdesetih proucavana su mnoga uspravna drveca koja su okamenjena sa korenom okrenutim na dole, a stablom na gore. Pitanje je bilo: Da li su ona tu rasla? Ako jesu, onda je Zemlja starija nego sto to tvrdi biblijski izvestaj. Ili, da li su mogli biti doneseni na tu lokaciju i nekako se odrzati u uspravnom polozaju?

Uoceno je nekoliko stvari u vezi sa ovim drvecem. Kod svakog je uoceno da su prisutna samo stabla; nijedno kompletno drvo nije prisutno. Pored toga, stabla su priblizno iste duzine, obicno 3 - 4 metra visoka.

Isto tako, korenje, koje je u vecini slucajeva okrenuto na dole, nije imalo celokupan korenski sistem. Cesto je kod zivog drveca korenje vece od ostatka drveta. Korenje ovog okamenjenog drveca pokazuje da je drvece bilo iscupano iz korena. Iscupani koren je prisutan sada u obliku lopte, a ne kao kompletno razvijeni korenski sistem. Dakle, ovo drvece je mnogo drugacije od zivog drveca, i istrazivaci su posumnjali, kao i drugi kreacionisti pre njih,3 da ono nije raslo tu gde ga sada nalazimo. (slika)

Svaki sloj drveca, zabijen u vulkanski pepeo, daje dodatne dokaze da je raslo na istoj lokaciji i da je onda transportovano na ovo podrucje. Svaki od slojeva daje dokaze da je tekao kao vodom zasiceni mulj sacinjen od vulkanskog pepela, a ne kao tok lave ili piroklastita - kao tok eksplozije. Ujednacenost slojeva vulkanskog mulja i slicna duzina stabala ukazuju da su mogli doci iz istog izvora.

Drugi istrazivaci su na ovom podrucju konstatovali cinjenice koje podupiru model "plutajuceg drveca". Dr. Harold Coffin je pronasao grancice i grane, kao i stabla drveca, orijentisane u jednom odredjenom pravcu. To bi bio slucaj ako su oni bili pod dejstvom pokretnog mulja. On je takodje uocio veliku raznovrsnost biljnog materijala, i to isuvise veliku da bi smo zakljucili da su sve biljke rasle na jednom lokalitetu kada su bile prekrivene vulkanskim pepelom. To ukazuje da je drvece doneseno sa nekog udaljenog izvora muljnim tokom koji je nosio raznoliki biljni materijal duz puta.4

Godine 1975.god. otkriven je nacin kako da se resi ovaj problem. Pretpostavljeno je da ce godovi kod okamenjenih drveca iz razlicitih slojeva biti identicni. Smatrano je, da ako su slojevi natalozeni iz zajednickog izvora i ako je drvece zivelo u isto vreme, onda raspored godova kod drveca u razlicitim slojevima treba da bude identican. Ali, ako su ova drveca rasla u razlicitim uzastopnim sumama, u potpuno drugo vreme, njihov raspored godova nece biti uskladjen.

Ovo je zaista pravo vreme za kreacioniste koji podrzavaju koncept mlade Zemlje, zato sto postoji mnostvo informacija koje potvrdjuju nase razumevanje Biblije. Dr. Mike Arct, nedavno je izvrsio takvo proucavanje u blizini podrucja Cpecimen Brda. U svom proucavanju, on je napravio "popis" rasporeda godova u nekoliko razlicitih slojeva, i pokazao da su razlicite "sume" rasle u isto vreme i da su transportovane na ovu lokaciju uzastopnim muljnim tokovima,5 i tako opovrgao model uzastopnih suma.

Skorasnja erupcija planine Sveta Helena (Mount St.Helens) je jos vise potvrdila model "plutajuceg drveca". Kao rezultat erupcije od 18. maja 1980.god., snazan oblak velike energije krenuo je sa vrha planine i opustosio 400 km2 sume. U isto vreme lavina se obrusila sa vrha u jezero Spirit, uzrokujuci talas visine skoro 300 metara, koji je ocistio kosinu pored jezera. (slika)

Vecina drveca u "zoni cupanja" nasla se u jezeru Spirit, a ostalo drvece je dospelo u reke oko planine Sveta Helena, i noseno je muljnim tokom vise kilometara nizvodno. Kada se taj mulj kretao duz ovog puta, uoceno je da je mnogo drveca plivalo uspravno, sa korenjem na dole, krecuci se velikim ubrzanjem. Mozda je do toga doslo zato sto je veliko kamenje bilo zaglavljeno u korenju, ili zbog toga sto je korenje dosta gusce nego stablo. Bez obzira na razlog, ovo drvece je plivalo u pokretnom mulju, i to u uspravnom polozaju. Kada se mulj konacno zaustavio, drvece je i dalje bilo uspravno, i dan danas stoji uspravno. (slika)

Isto tako, u jezeru Spirit, mnoga od stabala koja su dospela u vodu zauzela su uspravan polozaj i potonula. (slika) Ona su se zarila u pepeo i depozit treseta na dnu jezera, sto smo potvrdili istrazivanjem i sa skuba opremom i sa sonarom. Kako je planina Sveta Helena i dalje vulkanski aktivna, talozenje materijala u jezero je nastavljeno, a ova uspravna drveca su bila zatrpavana u "odvojenim" geoloskim slojevim, iako su dosla iz iste sume. Da je jezero bilo zatrpano i otkriveno od strane geologa jedan vek u odnosu na danas, drvece bi moglo izgledati tako, kao da predstavlja nekoliko odvojenih suma. Ali naravno, ono to nije, i osim toga, njihova raspodela godova se ocigledno podudara.6

Tako mozemo videti da su na planini Sveta Helena dva odvojena mehanizma uzrokovala da dodje do zatrpavanja uspravnog drveca na mestu gde ce se okamenjenje odigrati. Ona su zatrpana u polozaju rasta, ali ne na lokaciji svog rasta. Mi smatramo da su se slicni dogadjaji odigrali i u Jeloustoun Parku.

Interesantno je jos, da nekoliko savremenih objasnjenja Okamenjene Sume Jeloustoun Parka ukljucuje podatke iz dogadjaja sa planine Sveta Helena. Mnogi geolozi se danas slazu da okamenjeno drvece Jeloustoun Parka zaista potice iz iste sume, i da je transportovano serijom muljnih tokova. I, cudom nad cudima, evoluciono objasnjenje je odbaceno. Klasicni argument kojim se pokazivalo da je Biblija pogresna, pokazao se sam kao pogresan. Biblija se pokazala kao tacna.

Dodajmo jos da je Dr. Arct takodje pronasao neke druge intrigantne karakteristike u godovima okamenjenog drveca u Yellowstoneu. U vecini slojeva, drvece je pokazivalo vise od 900 godova. Godovi su bili veliki i pokazivali su skoro konstantnu ujednacenost, ukazujuci na izuzetne zivotne uslove koji su se retko menjali. Godovi koji bi ukazivali na mraz nisu uopste pronadjeni. Ova stara drveca pripadala su istoj familiji kao sto su i razlicite vrste crvenog drveca koje danas dostizu veliku starost, cak i u otezanim uslovima, i izuzetno su otporna na vatru, insekte i nepogode.

Osim toga, ova velika drveca obicno su bila bez kore, kao sto je to bilo i sa plutajucim drvecem u jezeru Spirit.

Nekoliko ovakvih stabala nadjeno je u nekoliko slojeva zajedno sa drugim stablima, koja su podjednako dobro bila okamenjena, ali sa samo 30 - 50 godova. Mnoga od njih imala su jos uvek koru, iako su njihove grane bile otkinute. Pored toga, njihovi godovi su pokazivali velike promene iz godine u godinu.

Dalje, razmotrimo cinjenicu da je vremenski period pre Potopa bio verovatno manji od 2.000 godina. Ne postoji drvece u danasnjim crvenim sumama koje je staro 4.000 godina i jos raste.

Moze li ova serija depozita predstavljati vreme vulkanizma tokom vekova nakon Potopa? Da li je staro drvece ustvari prepotopsko drvece, koje je plivalo u plutajucoj asuri i koje se zadrzalo u zemlji kada se voda Potopa povukla? Mozda su ona ostala zabodena u zemlji dok su ostala drveca izrasla oko njih iz njihovih sisarki. Ipak, svo drvece je bilo odneseno dinamickim tokovima mulja zajedno sa poslepotopnim vulkanizmom koji je bio intenzivan.7

Literatura

1. Uzeto iz Dr.Austin Catastrophes in Earth History, ICR Technical Monograph No.13, 1984.

2. Sigleo, A.C. "Organic Geochemistry of Solidified Wood," Geochimica et Cosmochimica Acta, Vol.42, 1978, pp.1397-1405.

3. Ovaj stav je iznesen u The Genesis Flood, Whitcomb and Morris, pp.418-421.

4. Za vise informacija o ovom predmetu videti knjigu koju je napisao Harold Coffin, Origin By Design, Review and Herald Publishers, 1983.

5. Arct, M.J. "Dendroecology in the Fossil Forests of the Specimen Creek Area, Yellowstone National Park," Ph.D. Dissertation, Loma Londa University, CA, 1991. Videti takodje njegov magistarski rad, "Dendrochronology in Yellowstone Fossil Forests," 1985.

6. Videti izuzetnu video prezentaciju koju je pripremio Dr. Steve Austin: "Mount St.Helens: Explosive Evidence for Creation," produced by ICR, 1992.

7. Za radove vezane za ovaj predmet, videti Beasley, Greg J. "Long-Lived Trees: Their Possible Testimony to a Global Flood and Recent Creation," Creation Ex Nihilo Technical Journal, Vol.7, Part 1, 1993, pp.43-67.


Maticna strana