Klasticni dajkovi


Slican argument se moze dobiti na osnovu proucavanja pojava nazvanih klasticni dajkovi. Klasticne stene su nastale od delova prethodno postojecih stena. Pescar, na primer, je sacinjen od zrna peska, a zrna peska su sacinjena od kvarca, i obicno su izdvojena erozijom od prethodno postojeceg granita. Tako, pescar je klasticna stena. Dajk je vertikalna pojava, nalik stubu ili zidu, koja se nalazi zatrpana pod zemljom. Mnogi magmatski dajkovi mogu se videti u okolini vulkana, ali nase razmatranje bice usmereno na klasticne dajkove. (slika)

Klasticni dajkovi su, na primer, otkriveni u provinciji Rockwall, istocno od Dalasa. Vecina ovih dajkova je sacinjena od pescara, nalaze se na malim dubinama, a siroki su od 5 do 50 cm. Dimenzije variraju, ali neki su vise kilometara dugacki, i vise od 50 metara visoki. Ne postoje primetne promene u velicini zrna ili litologiji, bilo vertikalno ili horizontalno. Nekada se manji dajkovi granaju od vecih, a nekada im se ponovo pridruzuju. Nekoliko drugih dajkova sastoji se od krecnjaka ili markasita.

Ocigledno je da mnostvo ovih dajkova potice od serije povezanih dogadjaja, ali svi oni su nadjeni u pukotinama krecnjackih slojeva, koji su svi u Centralnom Teksasu, i koji su prema standardno prihvacenoj vremenskoj skali stari 80 miliona godina. Neki su tvrdili da su ovi dajkovi nastali popunjavanjem podmorskih pukotina materijalom odozgo,1 ali to nije korektno objasnjenje, bar ne za vece dajkove napravljene od pescara. Ne postoji horizontalni sloj pescara debljine desetine centimetara koji se nalazi stratigrafski iznad dajkova, a sluzi kao njihov izvor materijala, i ni u jednom slucaju cisti pesak ne moze dospeti u pukotine na morskom dnu bez prisustva obilne necistoce. Jedino krecnjacki dajkovi pokazuju znake horizontalnog talozenja, kao sto bi se i ocekivalo ako bi ono doslo odozgo, ali to bi se takodje desilo ako bi se utisnuce odigralo bocno. Pescarski dajkovi nude cinjenice koje nas ne navode da verujemo da su nastali u plitkim ili dubokim morima utisnucem odozgo.

Proucavanje pescarskog materijala dajkova ukazuje da je on u potpunosti isti kao pescar koji se nalazi ispod dajkova.2 On ima isti hemijski sastav, i isti raspored zrnaca peska po velicini. Jedina razlika izmedju dajkova i ishodisnog pescara je u tome, da zrca peska u dajkovima imaju slicnu orijentaciju, gde su njihove duze ose okrenute u istom pravcu. To bi se desilo ako bi materijal bio utisnut odozdo na gore (kao pasta iz tube), a ne kao rezultat talozenja ili nabacivanja od strane vode u pokretu. Nisu uocena deformisana zrna peska, i nema znakova pucanja i rekristalizacije cementa. Materijal u dajkovima pokazuje da je jos uvek bio zasicen i nekonsolidovan pescani mulj u vreme kada je bio utisnut u krecnjak koji lezi iznad njega.

Ali, zagovornici stare Zemlje nam kazu da je izvor pescara bio vec milionima godina star kada je doslo do utisnuca dajkova. Nesto je ovde pogresno. Ocigledno, sloj koji je bio izvor dajkova jos nije bio otvrdnuo kada se deformacija desila. Ponovimo, ovo nije dokaz za mladu Zemlju, ali predstavlja dodatni protivargument danas pretpostavljenoj istoriji Zemlje.

Kao sto je slucaj i sa savijanjem sedimenata, dokazi za klasticne dajkove mogu se naci sirom sveta. Na primer, tokom nastanka Stenovitih Planina sedimenti su se na nekim mestima izdigli i preko 6 kilometara. Vreme izdizanja, kao sto smo vec rekli, bilo je pre oko 70 miliona godina, kako neki kazu. Tako, vecina stena je vec bila stotine miliona godina stara u vreme izdizanja, i bila je sasvim cvrsta, a to pre ukazuje da je izdizanje utisnulo meki materijal koji je sada ocvrsnut u klasticne dajkove. Ovi dajkovi, koji su identicni sa Sawatch Pescarem (470 miliona godina star), bili su utisnuti u izdignuti Pikes Peak Granit. Ako je, kao sto ocigledno jeste, ovo izdizanje bilo u vreme Laramijske Orogeneze koja je formirala Stenovite Planine, onda ovaj scenario brise preko 400 miliona godina Zemljine istorije.3

Sledeci fascinantni primer jeste onaj u Kodachrome Basenu u Juti.4 (slika) Ovde su dajkovi nadjeni u asocijaciji sa pajpovima, pojavama koje su vise cilindricne i dostizu visinu i do 50 metara, i 15 metara u precniku. Isti problem ponovo iskrsava. Talozenje sloja koji je bio izvor materijala smatra se da je bilo 150 miliona godina pre nego sto je doslo do utiskivanja. (slika)

Ovo nije jedini primer. Na svetu postoji mnostvo primera klasticnih dajkova (i pajpova), kao sto bi se i ocekivalo ako je biblijski izvestaj o Potopu i mladoj Zemlji tacan. (slika)

Literatura

1. Monroe, John Napier. "The Origin of the Clastic Dikes of Nothern Texas," M.S. Thesis, Southern Methodist University, 1949.

2. Kelsey, Martin, and Harold Denton. "Sandstone Dikes Near Rockwall, Texas," University of Texas Bulletin, No.3201, 1932, pp.138-148. Veoma mali interest je pokazan za dajkove u poslednjim decenijama. Dr. T. J. Gholy, geolog sa East Texas State University, je medjutim, istrazivao dajkove vise godina. On je dosao do zakljucka do kojeg je dosao i Dr. John Morris na osnovu svog istrazivanja, da su dajkovi bili utisnuti odozdo (licni razgovor).

3. Jedan svrsenih studenata na ICR, Bill Hoesch, uradio je dimplomski rad na ovom polju. Njegov rad, "The Timing of Clastic Dike Emplacement Along Red Creek Fault, Fremont County, Colorado," objavljen je 1994.god.

4. Roth, Ariel, A. "Clastic Pipes and Dikes in Kodachrome Basin," Origins, Vol.19, No.1, 1992, pp.44-48.


Maticna strana