Nedostatak tla u slojevima


Skoro potpuni nedostatak prepoznatljivih slojeva tla u bilo kojem geoloskom stubu, predstavlja jednu od veoma vaznih karakteristika.

Prema standardnom misljenju u staroj Zemlji, danasnji kontinenti pokazuju mnogo primera da su bili pod vodom, sto se dokazuje cinjenicom da su skoro sve stene talozene u vodama okeana, nekada blizu obala pod dejstvom talasa, u deltama, lagunama, ili pri velikim olujama ili klizanjem blata. Na kopnu se to misljenje o staroj Zemlji verovatno moze podupreti tlom u kojem biljke i zivotinje mogu da zive. Cak i u stanistima blizu obale, "podvodna" tla su potrebna.

Danasnja tla, sacinjena su prvenstveno od stena podloznih promenama, koje pucaju pri procesima zamrzavanja i odmrzavanja vode, pri hemijskoj nestabilnosti stenskih minerala, pod uticajem erozije vode i vetra, i delovanjem korenja biljaka i organizama busaca. Tu se mogu dodati i organski ostaci, najcesce raspadnuto bilje, i zivotinjski ostaci i izmet. Bez tla, zivot velikog broja organizama je nemoguc, a mi znamo na osnovu fosilnog zapisa, da je zivot bujao tokom veceg dela svoje istorije na ovoj planeti. Zivot je postojao dok se tlo formiralo, i ako je tlo postojalo, imalo je tendenciju da ostane, uprkos dejstvu erozije.

Sta se dogodilo sa tlom kada se povrsina kopna zaronila pod vodu? Bilo da je kopno prekriveno brzo u katastrofickom procesu, ili polagano transgresijom mora, jasno je da bi se deo tla sacuvao.

Ali sta da kazemo na cinjenicu da se slojevi tla, ili cak njegov materijal, retko nalaze u geoloskom zapisu? Mogucim tlom se nekada oznacavaju oni sedimenti slicni mulju, koji se obicno nalaze ispod slojeva uglja, i neki smatraju da je to raskvaseni sloj tla, ali sastav ovog mulja nije onakav kakav bi se ocekivao od tla nastalog u bujnoj mocvari. Cak su i ovi pokusaji za identifikovanje fosilnog tla retki. Geoloski zapis u stenama, sa nekim izuzetcima, je jasan - nema tla niti "paleotla". (slika) A sadasnje stene ne pokazuju da su bilo kada bile sacinjene od materijala koji je bio tlo.

Standardna geologija nam kaze da se na povrsinana kopna zivot odvijao neprekidno tokom milijardi godina. Gde su onda tla?

Bolje objasnjenje je ono, da je jedno tlo postojalo pre procesa talozenja koji je rezultovao glavninu geoloskog stuba. Tla koja "nedostaju" nisu nikada postojala. A vreme za nastanak mnostva tla nikada nije proteklo.


Maticna strana