Starost Zemlje


Pitanje starosti Zemlje je pitanje na kome se najlakse moze razresiti kontroverza izmedju stvaranja i evolucije. Sa jedne strane, teorija evolucije zagovara starost Zemlje od oko 4,5 milijardi godina. Sa druge strane, koncept stvaranja zasnovan na Bibliji, tvrdi nesto potpuno suprotno - Zemlja je stara oko 6.000 (sest hiljada) godina.

Poznato je da teorija evolucije zagovara neverovatne dogadjaje iz proslosti, kao sto su nastanak prvog zivota od nezive materije, pretvaranje ribe u organizme koji hodaju, pretvaranje bubojeda u majmune i ljude, i slicno. I sami evolucionisti priznaju da je do ovako necega tesko moglo da dodje, ali oni ne kazu da je to nemoguce. Po teoriji evolucije je sve moguce ako ima dovoljno vremena.

Procene starosti Zemlje od strane evolucionosta, a zatim i pretpostavljeno vreme razvoja zivota, imale su znatan porast u toku ovog veka. Rani koncepti koji su zastupali starost manju od 100 miliona godina, postepeno su povecani vise od 40 puta, a konacno usaglasavanje starosti je dovelo do 4,6 milijardi godina (Engel, A. E. J. 1969. Time and Earth. American Scientist 57:458-483.). Unutar ovog okvira vremena postoji opsta saglasnost medju evolucionistima da glavni delovi kontinenta i okeana postoje 3,5 milijardi godina (Kroner, A. 1985. Evolution of the Archean continental crust. Annual Review of Earth and Planetary Sciences 13:49-74.).

Postoji mnostvo kriterijuma koji govore o tome koliko je planeta Zemlja stara. Dakle, mi mozemo da dodjemo do odgovora na to pitanje, ako hocemo. U nastavku ce biti izneseno vise kriterijuma koji svi ukazuju na istu starosnu dob nase planete.

1. Sta kazu stene?
2. Metode datiranja
3. Metode radioaktivnog datiranja
- Uvod
- Metoda uran - olovo
- Metoda kalijum - argon
- Metoda rubidijum - stroncijum
- Metoda ugljenika C-14
4. Ljudska populacija
5. Globalni fizicki procesi
- Uvod
- Zemljino magnetsko polje
- Helijum u atmosferi
- So u okeanima
- Meteorska prasina
- Erozija kontinenata
- Sedimenti u okeanima
- Sedimenti na kontinentima
- Izdizanje planina
- Vulkanski materijal
6. Geoloski dokazi za mladu Zemlju
- Uvod
- Karakteristike povrsina slojeva
- Bioturbacija
- Nedostatak tla u slojevima
- Neporemecene povrsine kontakta
- Polistratski fosili
- Ugalj
- Regionalni dokazi za kontinuirano talozenje
- Deformacije mekog sedimenta
- Klasticni dajkovi
- Yellowstone Park
7. Komete
8. Skupljanje sunca


Maticna strana